Hoe kijken mensen naar natuurherstel in Genk?

In onze stad wordt er hard gewerkt aan natuurherstel. Dat ziet er in de praktijk soms vreemd uit, zeker als bomen weggehaald worden om plaats te maken voor andere flora en fauna. Gebeurt écht alles doordacht en met een goede reden? Wij spraken met een voor- en een tegenstander van het natuurbeleid in Genk.


JAAK LUYS (72) IS SINDS 1995 VRIJWILLIGER BIJ NATUURPUNT EN WERD IN 2004 CONSERVATOR VAN DE MATEN

Jaak: “Ik heb de liefde voor de natuur van thuis uit meegekregen, ik groeide op in een boerderij en vertoefde altijd middenin de natuur. Boeren kennen de natuur perfect en gaan mee met de getijden van het jaar. Vandaag woon ik vlakbij De Maten en ik ken het gebied op mijn duimpje. Soms moet je de natuur rustig laten doen, maar de natuur waar wij mee zitten is ooit in cultuur gebracht door heideboeren. Het vraagt ook vandaag nog een intens beheer. Zonder dat ze het wisten hebben zij heel veel biodiversiteit gecreëerd. Er kwamen steeds meer interessante plantjes en beestjes bij. Die biodiversiteit moeten we zo goed mogelijk bewaren. Als we stoppen met het onderhoud, zakt heel dat systeem in elkaar en verdwijnt het. Dus als mensen zeggen ‘laat de natuur zijn gang gaan’, dan kunnen we over twintig jaar ook niet meer in deze buurt wonen. Het is natuurlijk nog altijd een moeraszone en dan staan alle huizen onder water. En dan zullen ook de Stiemerbeek én de Dorpsbeek overstromen.” “Het is soms dus ook nodig om bomen doelgericht te verwijderen, omdat er op die plaats dan meer leven ontstaat. Uiteraard krijg je dan soms protest, mensen houden niet van verandering. Maar als ze dan een paar jaar later terugkomen op dezelfde plek, zeggen ze soms: ‘Dat is hier zo fijn, zo open, zo mooi!’ Daarom is het nodig om op lange termijn te denken. En natuurlijk is het ook nodig om bomen aan te planten, maar dan wel op de juiste plekken.”

 

WARD CLIJSTERS (43) IS BEDIENDE BIJ EEN CHEMISCH BEDRIJF EN HEEFT EEN GEZIN MET DRIE KINDEREN.

Ward: “Ik woon al heel mijn leven in Genk en zie met lede ogen aan wat er in onze mooie bossen aan het gebeuren is. Als ik tussen de bomen wandel met mijn kinderen, zie ik pure afbraak. Mooie, grote, gezonde bomen die in mijn ogen zonder reden gekapt worden. En het zijn niet een paar bomen, nee, het zijn immens veel bomen. Het gebeurt echt op grote schaal. Dat heb ik nog niet meegemaakt, het is de eerste keer dat ik dit zie in Genk. Ik groeide op aan de rand van het bos bij Kattevennen en ken het bos dan ook vanbinnen en vanbuiten. Dus ik kan goed inschatten hoe ze daar hebben huisgehouden. Ik zou graag willen verstaan wat de bedoeling is. Ik begrijp het natuurbeleid van de stad niet. Wat is hier nog natuurvriendelijk aan?Ik ken zelf niks van bosbeheer, maar vind het verschrikkelijk voor mijn kinderen dat alle ruimte om fijn te kunnen spelen zomaar verdwijnt. Dat is geen bosbeheer, maar houtkap.”

WAAROM DOET GENK AAN NATUURBEHEER?

Wij krijgen veel van de natuur. Zuivere lucht, ruimte om te ontspannen, waterbuffering, en veel meer. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat de natuur sterk is. Daar zijn specifieke redenen voor:

Voor de biodiversiteit: we hebben in Genk natuur van uitzonderlijke waarde (zie ook op de volgende pagina). Het is onze taak om ze te koesteren en in stand te houden.

Voor ons Genks landschap: in Genk kunnen we genieten van heide, bossen, vijvers en beekvalleien. Het is uitzonderlijk dat in een centrumstad zo diverse natuur aanwezig is. Mensen van buiten Genk komen daarom naar hier, onze natuur is een grote troef, het is een deel van onze identiteit en erfgoed.

Voor de Genkenaar: wonen in Genk, is wonen in het groen. Om iedereen van deze natuur te laten genieten, is beheer nodig. Zo zorgen we er bijvoorbeeld voor dat onze wandelpaden veilig zijn.